Luna decembrie aduce câteva provocări în ceea ce privește angajarea de muncitori străini și acordarea vizelor de ședere. Numărul avizelor de muncă oferite nu acoperă nevoile pe care le prezintă companiile – este o realitate a pieței, pe care autoritățile nu o gestionează tocmai bine. Comparativ cu anul 2022, 2023 accentuează deficitul de personal. Conform statisticilor înregistrate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în perioada ianuarie – august 2023, posturile vacante au înregistrat o creștere de 27%. Numărul total a ajuns la 506.601 – mult mai mult comparativ cu anul precedent, când numărul atingea 399.040. Situația vine în contextul în care cetățenii români aleg să muncească în țări din vestul Europei, datorită salariilor mari care li se oferă. Tocmai de aceea, companiile sunt nevoite să se reorienteze către cetățenii străini, majoritatea din spații aflate în afara continentului european. E vorba de muncitori din Sri Lanka, Nepal, India, dar și alte țări asiatice.
De ce companiile care recrutează personal asiatic trebuie să se grăbească și cine sunt cetățenii non-UE afectați?
Anul 2024 vine cu noi perspective și oportunități, atât pentru angajatori, cât și pentru candidați. Contingentul de muncitori a fost mărit, printr-o hotărâre de guvern, care spune că managerii pot recruta cu până la 40% mai multă forță de muncă străină. Însă, birocrația excesivă reprezintă un impediment în procesul de recrutare. Perioada pentru depunerea documentelor s-a extins de la câteva zile la luni de așteptare, ceea ce îngreunează semnificativ obținerea unui răspuns și duce la expirarea documentelor.
Conform Inspectoratului General pentru Imigrări până la data de 9 octombrie 2023, au fost eliberate 80.375 avize de angajare muncitori străini. În aceeași perioadă a anului 2022 numărul avizelor ajungea la 108.885. În ciuda cererii de personal în continuă creștere, situația pieței este destul de critică. Există prea multe solicitări pentru recrutare, ceea ce înseamnă că antreprenorii ar trebui să se grăbească. Cei mai mulți cetățeni care aleg România pentru a-și asigura un viitor mai bun vin din India, Sri Lanka sau Nepal. În anul 2022, cel mai mare număr a fost înregistrat în cazul celor proveniți din Bangladesh (29.282).
Cum afectează această limitare a contingentului de muncitori străini piața muncii și economia românească în ansamblu?
Suplimentarea contingentului de muncitori în anul 2024 nu rezolvă problema economiei românești în continuă scădere. Există prea multe posturi vacante, care nu pot fi ocupate în întregime, din cauza cadrului legislativ.
Cele mai mari deficite se înregistrează în domenii precum construcții, HoReCa, transporturi rutiere, instalații sanitare sau comerț cu amănuntul. Procesul de recrutare muncitori din Asia devine mai mult decât necesar într-un asemenea context. Pe lângă faptul că reprezintă forță de muncă ieftină, muncitorii străini sunt perseverenți și dispun de abilități specifice.
Dacă limita admisă este epuizată, ce alte alternative pot explora companiile doritoare să recruteze personal asiatic, cum ar fi alte tipuri de vize sau statuturi de ședere
Dacă te afli în postura în care nu mai poți obține avize permanente de muncă pentru muncitori străini, nu trebuie să te îngrijorezi. Există și alte tipuri de avize pe care le poți explora:
- Aviz pentru cetățeni detașați – Este valabil pe o perioadă de un an de zile. Se obține foarte ușor – printr-o scrisoare de detașare și un contract de muncă valabil.
- Aviz de muncă pentru lucrător ICT (transfer intra-grup) – Documentul este valabil 3 ani pentru muncitori specializați și doar un an pentru cei stagiari. Prin candidat specializat se înțelege o persoană care dispune de experiență în domeniu, dar și de cunoștințe tehnice.
De asemenea, pot fi obținute și avize pentru lucrător au pair, lucrător sezonier, stagiar și lucrător transfrontalier. În funcție de nevoile companiei, dar și de industria în care activezi, poți lua cea mai bună hotărâre. În mod evident, recomandat ar fi să colaborezi cu o agenție recrutare personal Asia. Este cea mai eficientă metodă prin intermediul căreia poți scăpa de grija documentelor, dar și a birocrației excesive. E adevărat că Inspectoratul General pentru Imigrări a impus noi prevederi pentru încărcarea actelor prin digitizarea procesului. Însă, antreprenorii nu se pot bucura pe deplin de facilitatea oferită, tocmai pentru că nu au garanția îndeplinirii procedurii legale. Chiar dacă pot obține mai repede avizul, documentul nu este valabil dacă nu este respectat cadrul legal.
Cum a influențat pandemia procesul de acordare a avizelor și cum se pregătește România să gestioneze provocările asociate
Poate cele mai mari provocări ale pieței de recrutare au fost înregistrate în timpul pandemiei. Multe țări au impus restricții de călătorie și închideri temporare ale frontierelor pentru a controla răspândirea virusului. Măsurile luate au afectat direct capacitatea muncitorilor străini de a se deplasa în alte țări pentru a ocupa locuri de muncă. În anul 2021, numărul muncitorilor străini scăzuse la 25.000 din cauza restricțiilor, cu 5.000 mai puțin comparativ cu 2020.
Totuși, nevoia de muncitori din Nepal, dar și din alte țări asiatice a crescut. Tocmai de aceea, autoritățile române au mărit contingentul de acordare a vizelor, dar multe posturi rămân vacante, ceea ce duce inevitabil la o stagnare economică.
Cauți muncitori din india, Sri Lanka, Nepal sau Vietnam? Contactează o agenție de recrutare pentru a facilita recrutarea, dar și a fi la curent cu noile schimbări ale industriei!