Deficitul forței de muncă din România creează de ceva timp probleme – atât antreprenorilor, cât și sectorului economic – iar mulți au ales soluția de recrutare personal asiatic. Este singura opțiune care poate garanta dezvoltarea armonioasă a companiilor și menținerea în echilibru a pieței.
Cum s-a ajuns mai exact aici? Există numeroase cauze care au dus la emigrarea forțată a muncitorilor români și care au afectat implicit diverse domenii de activitate. Cum poți preîntâmpina riscurile asupra afacerii tale poți afla în rândurile de mai jos.
Migrarea forțată și oportunități mai bune în străinătate
Conform unui studiu, România se află în top 5 țări europene, unde migrația a devenit o normalitate la nivel național. Motivul? Nu există unul singur. Mulți au ales să plece din cauza salariilor mici, dar și a condițiilor de muncă nu tocmai favorabile evoluției profesionale.
Românii vin și pleacă în căutare de noi oportunități, care le-ar putea oferi un trai mai bun. Statul și autoritățile competente sunt privite cu scepticism și neîncredere. Moștenirea comunistă și corupția încă au rămas impregnate în mentalul colectiv, ceea ce i-a determinat pe majoritatea să se reorienteze.
Pe lista țărilor cu cele mai mari concentrații de români se află Italia, Spania, Marea Britanie, Germania și chiar SUA. Pentru ei, acasă are altă semnificație.
Sistemul educațional nu reușește să pregătească suficienți specialiști pentru domeniile cu cerere mare
Exodul muncitorilor români este o problemă foarte actuală, chiar dacă migrația a început încă din anii ‘90.
O altă cauză care i-a determinat pe antreprenori să apeleze la angajare muncitori străini este calitatea scăzută a sistemului educațional.
Multe dintre programele educaționale sunt considerate a fi depășite sau neadaptate la cerințele moderne, ceea ce duce la un decalaj între competențele absolvenților și nevoile angajatorilor. De multe ori, se pune prea mult accent pe teorie și prea puțin pe practică. Tocmai de aceea, majoritatea absolvenților nu sunt pregătiți să gestioneze situații neprevăzute la locul de muncă.
Calitatea formării cadrelor didactice este un alt aspect problematic. Profesorii nu sunt întotdeauna la curent cu cele mai noi tendințe și tehnologii din domeniile pe care le predau. De asemenea, lipsește infrastructura necesară pregătirii în domeniile tehnice sau științifice. Nu există suficiente laboratoare și centre de specialitate.
Angajatorii resimt din plin incapacitatea personalului de a se adapta la condițiile specifice de lucru. Așadar, cea mai eficientă soluție rămâne recrutare personal India.
În multe domenii cheie, salariile și condițiile de muncă nu sunt suficient de atractive comparativ cu alte piețe de muncă
Salariile în România, în special în sectoare precum sănătatea, educația, agricultura și construcțiile, sunt semnificativ mai mici decât cele din țările vest-europene.
Spre exemplu, conform unui studiu realizat în 2023, un muncitor în construcții câștiga în România un salariu mediu de 1.386 de euro. În schimb, la nivel internațional, pe același post, putea încasa în jur de 2.856 de euro. O discrepanță destul de mare, care poate face diferența dintre un trai mai bun și unul la limita subzistenței.
De asemenea, în multe domenii de activitate, condițiile de lucru sunt considerate nesatisfăcătoare.
Îmbătrânirea populației și rata scăzută a natalității reduc numărul de persoane apte de muncă
România este în pericol de dispariție. În anul 2020, s-au născut cei mai puțin copii din ultimul secol. Majoritatea familiilor aleg să facă un singur copil, la vârste destul de înaintate, tocmai din cauza sistemului din România, care nu vine în sprijinul creșterii natalității.
Conform unui studiu, se estimează că până în 2100, la nivel național vor exista doar 8 milioane de locuitori. Atunci, nevoia de muncitori din Nepal în România va deveni o obligație pentru multe companii.
Soluții de redresare
Chiar dacă situația nu este deloc una roz în momentul de față, alternative există. Dacă ești antreprenor și abia ți-ai înființat un business, nu trebuie să te descurajezi. Iată doar câteva aspecte care ar putea veni în sprijinul eforturilor tale, dar și a sectorului economic în general:
Îmbunătățirea sistemului educațional și a formării profesionale
Se poate încerca revizuirea și adaptarea programelor de învățământ pentru a răspunde mai bine cerințelor actuale ale pieței muncii. De asemenea, se poate lua în considerare:
- Integrarea tehnologiilor moderne și a competențelor digitale.
- Extinderea învățământului dual și a școlilor profesionale.
- Implementarea unor programe de reconversie și reintegrare.
Îmbunătățirea condițiilor de muncă și a pachetelor salariale
Multe companii au luat deja în calcul dezvoltarea unui mediu organizațional care să încurajeze inovația, colaborarea și respectul reciproc. Antreprenorii își doresc un nivel din ce în ce mai mare de productivitate, tocmai de aceea investesc în mod constant pentru a moderniza locurile de muncă.
În ceea ce privește angajarea de personal străin, mulți au optat deja pentru colaborarea cu o agentie recrutare muncitori Asia. Specialiștii se ocupă de filtrarea opțiunilor și se asigură că toate cerințele candidatului pot fi îndeplinite.
Stimulente pentru atragerea personalului străin
Chiar dacă pentru mulți cetățeni de pe continentul asiatic, migrarea în România a devenit o normalitate, nu înseamnă că toți sunt mulțumiți de beneficiile oferite.
Tocmai de aceea, dacă vrei să te bucuri de avantajele recrutării, ar trebui să consulți mai întâi legislația pentru angajarea de muncitori străini. Dacă îți dorești ca investiția pe care urmează să o faci să-ți ofere avantaje de lungă durată, creează un mediu de lucru pe măsură. Asigură stimulente financiare sau bonusuri pentru performanțe extraordinare. Astfel, vei reuși să atragi candidații potriviți pentru posturile vacante.
Concluzii
În contextul în care sectorul economic din România este într-un continuu colaps, singura alternativă rămâne migrația. Cetățenii români au înțeles că nu au cum să evolueze pe plan local, așa că au ales calea străinătății.
Pentru antreprenori, situația nu este tocmai favorabilă, însă, vestea bună este că asiaticii sunt dispuși să vină să muncească. Astfel, serviciile de recrutare personal Sri Lanka au devenit din ce în ce mai accesate. Însă, e important să le oferi angajaților motive reale să aleagă o carieră în România și să vii în sprijinul integrării culturale.
Solicită și tu ajutorul unei agenții specializate în domeniu, iar rezultatele nu vor întârzia să apară!