Odată cu propunerea intrării României în spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, autoritățile competente au reanalizat aspectele economice implicate în procesul de schimbare. Una dintre cele mai vizate provocări ar putea avea legătură cu piața forței de muncă, odată cu deschiderea granițelor.
Libera circulație reprezintă un plus din multe puncte de vedere, dar angajatorii care aduc muncitori din Asia în România trebuie să evalueze cu atenție toate riscurile. Patronatul Importatorilor de Forța de Muncă recomandă colaborarea cu agenții de recrutare a personalului străin cu experiență și istoric demonstrat de bune practici în domeniu. Însă, mai multe detalii despre noile reguli impuse poți descoperi în rândurile următoare.
Cetățenii străini non-UE trebuie să aibă un contract individual de muncă în maximum 15 zile de la intrarea în țară
Una dintre cerințele obligatorii pe care trebuie să le respecți este să închei un contract individual de muncă în maximum 15 zile. Documentul trebuie să devină valabil imediat după intrarea muncitorilor în țară. Este o prevedere care vrea să elimine riscurile imigrării ilegale și să asigure antreprenorii că toți candidații recrutați sunt eligibili.
Perioada actuală este de 90 de zile, timp în care mulți lucrători aleg să plece în alte țări. Pot exista și cazuri în care personalul să vină cu alt scop decât angajarea, ceea ce aduce numeroase prejudicii angajatorilor. În cazul în care nu respecți noile reguli, riști amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
Este, în același timp, o măsură de siguranță pentru economia țării.
Viza de ședere extinsă pe 2 ani obligă angajatorii să nu mai acționeze iresponsabil
Dacă până acum etapele de recrutare personal asiatic durau între șase și opt luni, acum lucrurile arată altfel. Este un lucru care îi avertizează pe angajatori să renunțe la ideea de a abandona personalul în aeroporturi. Au existat multe cazuri în care pur și simplu companiile au renunțat la candidați, fără să îi anunțe în prealabil. Muncitorii au trebuit astfel să-și asigure pe cont propriu reîntoarcerea în țară sau să se reorienteze către alt domeniu.
Intrarea României în Schengen nu ar înseamna doar măsuri mai drastice de angajare muncitori străini, ci și majorarea salariului minim pe economie. În prezent, există 1,5 milioane de angajați care câștigă 2.300 de lei după plata taxelor. În viitor, se dorește creșterea remunerației pentru muncitorii necalificați, dar mai ales pentru cei calificați. Salariul ar trebui să oscileze între 1200 și 1300 de euro în cazul celor care dispun de cunoștințe și expertiză în diverse domenii.
Inspectoratul General pentru Imigrări poate demara controale la sediile societăților
Pentru a se asigura că toate activitățile de lucru sunt derulate conform prevederilor în vigoare, antreprenorii trebuie să apeleze la o agenție recrutare muncitori Asia. Este un sfat pe care îl recomandă Inspectoratul General pentru Imigrări pentru a evita din start atât riscurile asupra companiei, cât și cele juridice.
Odată cu modificările publicate în Monitorul Oficial la 5 martie 2024, Inspectoratul General pentru Imigrări poate demara controale suplimentare. O echipă de specialiști se va deplasa la sediile societăților pentru a verifica veridicitatea procesului de recrutare personal din Asia. Astfel, este eliminată din start posibilitatea imigrării ilegale.
O altă noutate pe care orice antreprenor ar trebui să o ia la cunoștință este extinderea valabilității permisului de ședere de la un an la doi. Este o decizie așteptată de ambele tabere – atât de firmele care facilitează procesul de angajare muncitori străini, cât și de personalul asiatic. Se știe deja că în țările de pe continentul asiatic condițiile de muncă nu sunt deloc grozave. Mulți aleg să vină în România pentru a a-și îmbunătăți stilul de viață și a-și întreține mai ușor familiile. Însă, oricât de dispuși ar fi să muncească, nu înseamnă că nu trebuie să apelezi la profesioniști în domeniul recrutării.
Avantajele de care vei avea parte sunt evidente:
- Ai siguranța că alegi candidatul potrivit postului disponibil și așteptărilor tale.
- Nu mai duci grija întocmirii documentației necesare și obținerii autorizațiilor.
- Ești mereu în contact cu personalul responsabil pentru angajare.
- Ți se oferă servicii complete și asistență integrată chiar și după recrutare.
- Etapele de lucru sunt optimizate din punct de vedere al timpului și costurilor.
Totuși, asigură-te că te-ai documentat foarte bine în privința reputației companiei. LGR este o alegere eficientă – dovadă stau anii de experiență și reputația pe piață.
Concluzii
Anul 2025 vine cu noi premise în ceea ce privește gestionarea forței de muncă. Cetățenii care vin să se angajeze în România și nu fac parte din spațiul european trebuie să aibă contract de muncă în primele 15 zile. Măsura se aplică de la intrarea în țară a candidaților.
De asemenea, Inspectoratul General pentru Imigrări va demara controale amănunțite pentru a reduce riscul de imigrare ilegală, dar și posibilele probleme resimțite de lucrătorii asiatici. Încă există cazuri în care personalul este adus în țară și abandonat la aeroport. Tocmai de aceea, Patronatul Importatorilor de Forță de Muncă sfătuiește antreprenorii să contacteze firme specializate. Nu numai că scapi de un stres în plus, dar ai siguranța că îi alegi pe cei mai buni.
Contactează și tu o agentie recrutare muncitori Asia și bucură-te de avantajele unei alegeri bine făcute!