Criza de personal nu mai este o noutate în rândul românilor, multe companii confruntându-se deseori cu fluctuații de muncitori din variate motive. Oamenii experimentați din România pleacă în străinătate pe salarii mai mari, iar o parte din cei care rămân își fac datoria la locul de muncă superficial ori nu sunt suficient de bine pregătiți. Bineînțeles, sunt și oameni experimentați, pe care orice angajator și-i dorește în propria echipă.
Responsabilitățile postului, salariul, colectivul, percepțiile diferite ale angajaților în raport cu solicitările provenite de la cei din conducere sau lipsa flexibilității la locul de muncă pot fi cauzele care îi determină pe români să renunțe la posturi și să se angajeze în alte părți.
Forța de muncă din Asia reprezintă la momentul de față o soluție optimă pentru antreprenorii din cele mai afectate domenii: construcții, HoReCa, producție, curățenie, reciclare, industria auto și nu numai. Este o resursă de muncă valoroasă, care poate fi fructificată în funcție de obiectivele afacerii și care poate contribui la diminuarea fluctuațiilor de personal.
De ce este avantajoasă recrutarea muncitorilor străini?
Angajații străini sunt mai maleabili, mai avantajoși din punctul de vedere al costurilor și mai eficienți în activitățile pe care trebuie să le întreprindă la locul de muncă. Iar fără dovada unei pregătiri profesionale, nu pot ocupa posturile disponibile din România. Drept urmare, angajatorii pot fi convinși de calificările pe care le au în variate domenii.
Pot exista provocări în rândul antreprenorilor atunci când recrutează și angajează muncitori străini, însă acestea nu reprezintă dezavantaje.
Integrarea la locul de muncă și limba vorbită sunt aspecte care declanșează uneori reticențe în rândul angajatorilor români. Însă, nu trebuie privite ca inconveniente în angajarea personalului străin. Asiaticii sunt adaptabili și au capacitatea de a învăța ușor lucruri noi. Sunt de încredere, loiali și au o etică a muncii foarte bine dezvoltată. Prin urmare, pot fi luați în considerare atunci când posturile rămân disponibile și se găsesc cu greu alți candidați.
Cât de repede se integrează un muncitor din Asia?
Muncitorii din Asia sunt, în general, oameni care se adaptează rapid situațiilor. Provenind din medii deficitare, în care adaptarea stă la baza traiului pe care îl duc, le este mult mai ușor să se integreze la locurile de muncă, să formeze legături cu ceilalți angajați și să se adapteze condițiilor de muncă și de trai în general.
Prin urmare, angajatorii care recrutează personal din țările asiatice nu trebuie să îți facă griji în privința integrării muncitorilor străini. Există deja o comunitate de asiatici în România, astfel, următorii veniți nu se vor simți singuri și nu vor percepe schimbarea ca fiind imposibilă și greu de făcut.
Chiar dacă este vorba despre un mediu complet nou, despre o altă cultură și un mod de trai diferit, adaptarea la noul stil durează doar câteva săptămâni, uneori nici atât, și nu afectează rezultatele de la locul de muncă.
În plus, atât timp cât sunt primiți ca atare de către ceilalți colegi, integrarea este mai rapidă, iar colectivul se încheagă mai bine. Dacă totul decurge normal, integrarea poate fi ultimul gând al antreprenorilor.
Cât de puternică este bariera limbii pentru unii candidați?
Mare parte din asiatici sun vorbitori de limba engleză. Prin urmare, nu există bariera limbii în activitățile pe care urmează să le îndeplinească la locul de muncă. Pot ocupa cu ușurință posturi care necesită comunicare cu ceilalți colegi sau chiar cu clienții afacerilor (ospătari, recepționeri, barmani, etc.).
Iar în cazurile în care nu sunt suficient de experimentați în a vorbi limba engleză, au capacitatea de a asimila rapid noi informații și de a învăța limba astfel încât să se descurce la locul de muncă.
De altfel, sunt și posturi, precum cele din domeniul serviciilor de curățenie, producție ori reciclare, în care interacțiunea cu ceilalți este mică și lipsa cunoașterii limbii engleze nu reprezintă un dezavantaj. Pot învăța pe parcurs chiar și limba română la nivel conversațional dacă sunt sprijiniți, și în același timp pot da randament maxim la locul de muncă.
Cum înțelege un angajat străin legislația României și taxele pe care trebuie să le achite la stat?
Când vine vorba de taxele ce trebuie achitate către statul român, angajații străini nu întâmpină dificultăți în a le înțelege. Scopul lor este de a obține venituri mai mari decât cele pe care le dobândesc în mod normal în țara din care provin.
Luând în considerare faptul că România le oferă oportunități mai bune în ceea ce privește veniturile, taxele care merg către stat nu reprezintă un impediment pentru ei.
Mai mult chiar, sunt recunoscători pentru șansa primită de a munci aici și de a le putea oferi familiilor lor un trai mai decent. Drept urmare, acceptă mai cu ușurință salariile propuse și nu se simt afectați de taxele care merg către stat din salariul brut obținut.