Cât de ușor este să angajezi în România muncitori din țările asiatice precum Sri Lanka sau Nepal?

La începutul anului 2023, au fost înregistrați peste 100.000 de muncitori asiatici pe piața forței de muncă din România. Statisticile se schimbă de la o zi la alta în contextul în care candidații asiatici sunt la mare căutare în rândul companiilor. Infuzia de personal străin a venit cu numeroase avantaje pentru antreprenorii dornici să-și extindă viziunile de business și să înregistreze profit. De asemenea, spațiul cultural a prins alte contururi. Integrarea asiaticilor a însemnat inevitabil și un schimb constant de experiențe, tradiții și obiceiuri. Tocmai de aceea, majoritatea managerilor au renunțat să mai investească în recrutarea candidaților români. 

Totuși, este sau nu angajarea unor muncitori asiatici o soluție mai avantajoasă? Ce presupune mai exact procesul și care sunt etapele pe care trebuie să le bifezi ca antreprenor? Parcurge întreg articolul și vei găsi mai mult ca sigur răspunsurile pe care le căutai!

Care sunt procedurile prin care se pot recruta candidați din țări precum Nepal sau Sri Lanka în companiile din România?

Procesul de recrutare muncitori din Asia poate părea destul de greu în primă fază. E perfect normal, mai ales dacă nu ești la curent cu legislația în vigoare. Cu puțină organizare și atenție la detalii, activitățile pot fi simplificate considerabil. Iată care sunt principalele proceduri pe care trebuie să le ai în vedere: 

 • Stabilește un profil al candidatului ideal – Gândește-te la abilitățile pe care trebuie să le prezinte pentru a înregistra rezultatele dorite. Ia în considerare și contextul industriei în care activezi, dar și obiectivele de business pe termen lung. 
 • Selectează opțiunea care se potrivește cel mai bine descrierii tale – Apelează la serviciile pe care le oferă o agenție recrutare personal Asia pentru a găsi candidații potriviți. Specialiștii în recrutare folosesc filtre speciale pentru a facilita procesul de angajare. 
 • Întocmește documentele necesare – Ca angajator, va trebui să soliciți avizul de muncă Inspectoratului de Imigrări, în baza căruia candidatul va obține viza de ședere. În general, durata de eliberare a vizei pentru muncitorii asiatici poate ajunge și la două luni. Mai apoi, este necesară obținerea permisului de ședere. În cazul în care ți se pare mult prea complicat, personalul specializat în recrutare se poate ocupa de aspectele birocratice.

Cât de avantajoasă este recrutarea muncitorilor din Asia în pofida celor din România când vine vorba de remunerație?

Majoritatea antreprenorilor vor să aducă muncitori din Nepal în România, tocmai datorită contextului în care se află piața, dar și a avantajelor pe care le resimt. În ultimii ani, cetățenii români au ales să lucreze în Occident. Salariile mari reprezintă principalele motive pentru care mulți au ales să se stabilească definitiv acolo. O parte semnificativă dintre cei care au rămas pe plaiurile naționale sunt destul de nemulțumiți în ceea ce privește pachetele salariale și bonusurile primite. Tocmai de aceea, munca pe care o prestează nu mai este la fel de calitativă. Astfel, soluția angajării unor muncitori asiatici rămâne o alternativă demnă de luat în considerare tocmai pentru că:

 • Economisești bani în ceea ce privește costurile salariale – În multe țări asiatice, salariile sunt semnificativ mai mici decât cele oferite în Europa de Vest. România este o țară în curs de dezvoltare, tocmai de aceea, recrutarea asiaticilor va aduce avantaje atât candidaților, cât și managerilor deopotrivă.
 • Asiaticii sunt recunoscuți pentru abilitățile specifice – Dacă apelezi, de exemplu, la muncitori din Sri Lanka, vei observa încă din primele săptămâni o îmbunătățire a eficienței operaționale. În cultura asiatică se pune foarte mult accent pe importanța responsabilității, respectului și disciplinei – valori care se vor reflecta întocmai în nivelul de productivitate.
 • Diversifici cultura organizațională – Să aduci o pată de culoare mediului de lucru este o alegere numai bună pentru a elimina tensiunile dintre angajați. De asemenea, integrarea lucrătorilor străini poate aduce noi oportunități de evoluție din punct de vedere profesional.

Care sunt industriile care solicită cel mai mult candidați asiatici?

Tocmai datorită abilităților pe care le prezintă, asiaticii sunt solicitați cu precădere în anumite domenii. Printre ele se numără: 

 • Construcții – Alegerea unor muncitori străini în construcții nu este deloc o idee rea. Ba din contră, ai șanse să termini proiectul mai repede cât ai fi crezut. Asiaticii sunt muncitori, atenți și dornici să învețe cât mai multe. 
 • HoReCa – Tocmai datorită ospitalității și atitudinii mereu pozitive, asiaticii sunt mereu solicitați să lucreze în HoReCa. Printre posturile pe care le ocupă frecvent se numără: ajutor de bucătar, ospătar, barman sau spălător de vase. 

Comerț – În perioada 2019-2022 mulți muncitori asiatici au fost aduși pentru a lucra ca manipulanți de mărfuri. Motivele? Răbdarea, dar și rezistența sporită de care dau dovadă în derularea activităților mai complexe.

De ce este indicat să apelezi la serviciile unei agenții de recrutare personal asiatic atunci când dorești să angajezi muncitori din Sri Lanka sau Nepal?

Te-ai hotărât să apelezi la forță de muncă din Sri Lanka sau Nepal? Dacă vrei să eficientizezi procesul, nu ezita să apelezi la o agenție specializată. Leading Global Recruitment (LGR) se numără printre cele mai indicate alternative la care poți apela, tocmai datorită: 

 • Profesionalismului de care dă dovadă – Toți angajații LGR sunt pregătiți să gestioneze orice fel de provocare în materie de recrutare. Oferă soluții personalizate și consultanță specializată. 
 • Serviciilor complete pe care le oferă – Se pune accent pe importanța diversității. Echipa se ocupă atât de aspectele organizatorice, cât și de cele aferente integrării muncitorilor. Întocmește documentele necesare și consiliază angajatorul pentru a obține cele mai bune rezultate. 
 • Atenției la detalii pe care o integrează în fiecare activitate – Selectarea candidaților se face în funcție de cerințele angajatorului. Etapele de recrutare forță de muncă Nepal se bazează în totalitate pe eficiență operațională și adaptabilitate. 

Să angajezi muncitori asiatici în România nu este deloc greu – trebuie doar să ai alături echipa potrivită. Apelează acum la serviciile LGR și bucură-te de cele mai bune rezultate!

Related posts

Începutul lunii decembrie este sinonim cu atingerea limitei de avize pentru cetățenii non-UE care vin să lucreze în România

Luna decembrie aduce câteva provocări în ceea ce privește angajarea de muncitori străini și acordarea vizelor de ședere. Numărul avizelor de muncă oferite nu acoperă nevoile pe care le prezintă companiile – este o realitate a pieței, pe care...

Read More
Deschide chatul
Contactează-ne direct pe WhatsApp!
Salutare! Cu ce informații te putem ajuta?