De ce se integreaza atat de usor muncitorii nepalezi in Romania?

Romanii cauta de mult timp oportunitati mai bune in strainatate, atat in ceea ce priveste nivelul de trai, cat si salariile. Aceasta migratie a dus la un deficit semnificativ de forta de munca in Romania. Astfel, pentru a acoperi lipsa de muncitori si a mentine afacerile pe linia de plutire, angajatorii, in special din industria HoReCa, dar nu numai, au inceput sa recruteze personal nepalez. 

Cu toate acestea, multi se intreaba: de ce se integreaza atat de usor muncitorii nepalezi in Romania? Citeste mai departe articolul si afla cum depasesc acestia barierele culturale si sociale, intr-un timp scurt de la venirea in tara.

Cum contribuie muncitorii nepalezi la diverse sectore industriale si impactul acestora asupra economiei locale

Fie ca vorbim despre HoReCa, constructii sau agricultura, muncitorii nepalezi au un impact pozitiv asupra economiei locale. Recrutarea de personal din Nepal, prin intermediul angentiilor de recrutare a personalului din Asia, a devenit o solutie viabila pentru afacerile romanesti, in contextul deficitului de forta de munca cauzate de migrarea romanilor in strainatate.

Principalele calitati pentru care sunt apreciati muncitorii din Nepal in Romania sunt etica lor de lucru, rezistenta la situatii stresante si capacitatea de adaptare rapida la cerintele industriei locale. In HoReCa, spre exemplu, muncitorii nepalezi ajuta la sustinerea activitatilor hoteliere si a restaurantelor. Ei acopera pozitii cheie, care fara contributia lor ar fi ramas vacante. In ceea ce priveste constructiile, indeplinesc cu succes sarcini care necesita forta fizica si precizie. Astfel, contribuie la derularea eficienta a proiectelor pe santiere.

Pe langa contributiile directe in diverse industrii, integrarea lor in comunitatile locale si stimularea consumului genereaza un impact sesizabil asupra economiei romanesti. In modul acesta, recrutarea de personal asiatic, inclusiv muncitori din Nepal, nu doar ca ajuta la rezolvarea problemelor in ceea ce priveste personalul, dar si dinamizeaza activitatea economica in zonele in care acestia sunt prezenti.

Cum se integrează nepalezii in cultura romaneasca

Recrutarea de personal din Nepal prin agentiile de recrutare a muncitorilor straini a devenit o practica obisnuita in Romania, iar adaptarea acestora la cultura locala este sustinuta de un set de masuri concrete din ambele parti, atat din partea angajatorilor, cat si a agentiilor. Cateva dintre aceste masuri le reprezinta:

  • cursurile de limba romana de baza, fie online, fie la fata locului, dupa sosire
  • sesiuni de orientare culturala si formare inainte de sosire
  • cazare adecvata si transport, oferite de angajatori
  • transparenta in ceea ce priveste conditiile de munca

Nepalezii sunt cunoscuti pentru respectul lor fata de autoritate, valorile de cooperare si munca in echipa. In cele mai multe dintre cazuri, ei aduc propria traditie de respect si solidaritate in colectivele in care activeaza.

Totusi, cea mai importanta componenta pentru integrarea nepalezilor in cultura romaneasca o reprezinta sprijinul oferit de angajatori. Acestia trebuie sa se asigure ca muncitorii nepalezi beneficiaza de conditii de munca si de locuire adecvate.

Cum se depasesc obstacolele de comunicare

Chiar daca au facut sau nu cursuri de invatare a limbii inainte de sosirea in Romania, muncitorii nepalezi se confrunta cu diferite obstacole de comunicare odata ajunsi in tara. Desigur, este foarte important colectivul in care lucreaza si deschiderea lor spre a invata o noua limba, insa principalele modalitati prin care depasesc obstacolele sunt:

  • Limbajul mixt romana-engleza – majoritatea nepalezilor au cunostinte de baza a limbii engleze, ceea ce ajuta sa se inteleaga cu restul echipei, mai ales la inceput. Spre exemplu, un livrator nepalez poate folosi cuvintele „ok”, „ready”, „salată”, „bucatarie”, in timp ce invata treptat mai multe cuvinte romanesti.
  • Mentori sau supraveghetori – multe companii ofera programe de training pentru muncitorii straini, care explica sarcinile de lucru folosindu-se de metode vizuale sau exemplificare directa. Astfel, mentorul se asigura ca muncitorii nepalezi inteleg procesul fara a fi nevoie de explicatii verbale complexe.
  • Aplicatii de traducere – muncitorii se folosesc de aplicatiile de traducere de pe telefoanele mobile, cum ar fi Google Translate, pentru a traduce cuvinte si fraze din romana in nepaleza sau engleza. 
  • Sprijinul colegilor  – colaborarea stransa cu echipa, in special cu colegii romani, ii ajuta pe muncitorii nepalezi sa depaseasca barierele de comunicare. Spre exemplu, unii colegi pot fi deschisi spre a-i invata sarcinile de lucru si limba romana, fie prin limbajul gesturilor, traducatori online, sau explicarea termenilor in engleza, iar apoi romana.

Cum se compara integrarea nepalezilor cu alte grupuri de imigranti

Muncitorii din Nepal nu sunt singurii care migreaza spre Romania pentru un salariu mai bun fata de tara din care provin. Agentiile de recrutare a muncitorilor straini ii ajuta si pe cei din Filipine, India sau Sri Lanka pentru a-si gasi un loc de munca. Chiar si asa, exista numeroase diferente in ceea ce ii priveste pe cei din Nepal de restul imigrantilor.

Spre deosebire de imigrantii din Turcia sau Vietnam, nepalezii sunt cunoscuti pentru o etica a muncii riguroasa si pentru faptul ca evita conflictele. Spre exemplu, in industria HoReCa, angajatorii au observat ca muncitorii nepalezi au o adaptare mai rapida in echipe mixte, comparativ cu grupuri mai omogene cultural, cum ari fi cei din tarile arabe sau africane. 

Datorita religiei lor predominant hindusa sau budista, cu o practica religioasa discreta, nepalezii evita conflictele sau tensiunile religioase in mediul de lucru. Pe de alta parte, imigrantii din tari cu o traditie musulmana puternica, cum ar fi Pakistan, pot avea nevoie religioase mai stricte, cum ar fi pauzele de rugaciune si restrictiile alimentare. 

Recrutarea personalului din Nepal, este de asemenea, mult mai simpla decat recrutarea muncitorilor din Africa sau Orientul Mijlociu. Cei din urma pot intampina provocari mai mari din cauza diferentelor culturale si a cerintelor specifice, pe cand agentiile de recrutare a muncitorilor din Asia au dezvoltat proceduri bine structurate pentru integrarea acestora in Romania.

Concluzii

Asadar, nevoia de forta de munca in afacerile romanesti a demonstrat ca, prin angajarea muncitorilor din alte tari, barierele culturale si lingvistice pot fi depasite cu ajutorul deschiderii, respectului reciproc si sprijinului oferit de angajatori si agentiile de recrutare.. In acest fel, intr-un an in care multe sectoare industriale din Romania depind de forta de munca straina, nepalezii reusesc sa demonstreze ca integrarea este posibila, imbinand valorile proprii cu cerintele unui nou mediu.

Related posts

Deschide chatul
Contactează-ne direct pe WhatsApp!
Salutare! Cu ce informații te putem ajuta?