Modificări legislative care limitează schimbarea locului de muncă a angajatului non-EU

Angajarea personalului străin reprezintă un proces destul de complex, procedura de angajare fiind o adevărată provocare pentru că trebuie obținute o serie de documente (aviz de angajare eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări, viza de lungă ședere și permisul unic de ședere) și trebuie parcurși mai mulți pași până la angajarea propriu-zisă.

De altfel, angajatorii care doresc să angajeze personal străin sunt nevoiți să îndeplinească anumite condiții pentru a fi eligibili (să aibă achitate la zi toate taxele, să nu aibă antecedente penale, să facă dovada lipsei de ocupare a posturilor disponibile cu cetățeni români, ai spațiului SEE sau UE, etc.). Dar chiar și așa, angajarea muncitorilor străini aduce avantaje considerabile, mai ales în domenii precum construcții, HoReCa, agricultură sau producție, în care deficitul de personal este resimțit de mai toți angajatorii.

Noile reglementări

Începând cu 28 octombrie 2022, au fost introduse noi reglementări privind schimbarea locului de muncă a cetățenilor străini din Asia care intră pe piața muncii din România. Acestea au fost luate pentru a stopa practicile incorecte, care afectau activitatea companiilor și care prejudiciau angajatorul inițial.

Așa cum este deja cunoscut, angajatorul inițial este cel care suportă cheltuielile aferente aducerii cetățeanului străin pe teritoriul României – cheltuieli care reprezintă pierderi materiale atunci când angajatul părăsește în scurt timp locul de muncă.

Noile modificări legislative au scopul de a reduce pierderile materiale ale angajatorului inițial. Drept urmare, dacă angajatul străin are un contract individual de muncă înregistrat de mai puțin de un an, acesta poate schimba locul de muncă doar cu acordul în scris exprimat de angajatorul inițial.

De asemenea, noile modificări mai prevăd că, în cazul în care angajatul străin schimbă locul de muncă, dar nu și angajatorul (practic rămâne la angajatorul inițial), noul aviz se eliberează fără a fi îndeplinite toate condițiile generale și, după caz, fără a îndeplini condițiile speciale pentru eliberarea unui astfel de document în cazul muncitorilor permanenți sau stagiari.

Avizul de angajare se eliberează altui angajator doar dacă sunt îndeplinite toate condițiile generale sau speciale.

Noile prevederi nu se aplică atunci când încetarea contractului individual de muncă a intervenit din inițiativă angajatorului inițial, prin acordul părților sau prin demisia angajatului străin (în cazul în care angajatorul inițial nu a respectat obligațiile asumate prin contractul individual de muncă).

Concluzie

Așadar, în cazul în care un angajat străin dorește să-și părăsească locul de muncă, având un contract de muncă înregistrat de mai puțin de un an, poate face acest lucru numai atunci când angajatorul își exprimă în scris acordul sau când angajatorul nu și-a respectat obligațiile prevăzute în contractul individual de muncă.

Încheierea contractului de muncă se mai poate face atunci când este inițiativa angajatorului (din variate motive), prin acordul ambelor părți.

Related posts

Deschide chatul
Contactează-ne direct pe WhatsApp!
Salutare! Cu ce informații te putem ajuta?