De la Mumbai la București: cum se adaptează muncitorii din India la locul de muncă în România?

Colaborarea cu personal India poate deveni o adevărată provocare. Însă, există câteva modalități care te vor ajuta să eviți neînțelegerile și anume:

Tot mai multe companii optează pentru muncitori din India, tocmai din cauza deficitului de forță de muncă pe piața românească. Personalul asiatic este recunoscut pentru dedicarea cu care își desfășoară activitățile și capacitatea excelentă de a învăța lucruri noi. De asemenea, procesul de recrutare este mult mai avantajos din punct de vedere financiar, ceea ce reprezintă un plus pentru antreprenorii la început de drum.

Totuși, integrarea într-un mediu de lucru nou nu este deloc un lucru ușor, nici măcar pentru cei pregătiți din punct de vedere profesional. Munca departe de casă poate crea tensiuni la locul de muncă și implicit poate reduce gradul de productivitate. Tocmai de aceea, din postura de angajator, trebuie să iei toate măsurile necesare pentru a oferi angajaților contextul ideal de evoluție profesională.

Care sunt diferențele de aspecte culturale și de comunicare în ceea ce privește candidații din India?

Există numeroase diferențe culturale și lingvistice între angajații români și cei din India.

Culturale:

● În cultura indiană, respectul față de autoritate este foarte important, iar ierarhia contează foarte mult. În general, angajații indieni sunt mai puțin susceptibili să își pună întrebări sau să își exprime opiniile atunci când vorbesc cu superiorii lor.


● Valorile familiei și ale comunității ocupă un loc esențial în viața angajaților indieni. În cultura română, viața profesională este adesea considerată mai importantă decât cea personală.


● Pentru muncitori din India, negocierea este un element cheie în procesul de luare a deciziilor și poate dura mai mult decât în cultura română. Angajații români sunt mai axați pe argumente și fapte.

Lingvistice:

● Limba hindi și celelalte limbi indiene sunt foarte diferite de limba română, atât în ceea ce privește pronunția și gramatica, cât și vocabularul.


● Majoritatea angajaților din India vorbesc engleza, însă accentul și utilizarea cuvintelor pot fi diferite față de engleza britanică sau americană. Pot apărea momente de confuzie în comunicarea cu angajații români.


● În general, angajații români sunt mult mai expuși la cultura și limba engleză decât la cea indiană.


Importanța comunicării clare și a clarificării așteptărilor ca și angajator

Comunicarea clară și transmiterea așteptărilor încă de la început personalului asiatic îți vor oferi posibilitatea de a:

● Evita neînțelegerile,

● Crește productivitatea,

● Îmbunătăți relațiile de lucru,

● Înregistra rezultate deosebite.

Dacă îți dorești să ai parte de eficiență sporită la locul de muncă e indicat să comunici transparent cu muncitori India încă de la primele întâlniri.

Moduri de a evita neînțelegerile și de a încuraja colaborarea

Colaborarea cu personal India poate deveni o adevărată provocare. Însă, există câteva modalități care te vor ajuta să eviți neînțelegerile și anume:

 • Comunicare clară și deschisă,
 • Înțelegerea diferențelor culturale,
 • Folosirea tehnologiei pentru a facilita comunicarea,
 • Construirea relațiilor personale,
 • Oferirea de training și resurse utile.

Cum evoluează adaptarea în mediul de lucru românesc a personalului din India?

În general, pot fi observate diverse stadii de evoluție în ceea ce privește adaptarea unui personal India la mediul de lucru românesc. Există numeroase diferențe în structura organizațională, ceea ce poate încetini procesul de evoluție:

● În India, angajații sunt cunoscuți pentru abordarea lor orientată spre rezolvarea problemelor, precum și pentru flexibilitatea și adaptabilitatea lor la schimbare.


● Comparativ cu mediul de lucru românesc, comunicarea între angajații indieni poate fi mai indirectă și mai diplomată. Interacțiunile pot fi caracterizate de un nivel mai mare de politețe și respect.


● În India, relațiile personale și familiale sunt adesea considerate o prioritate. Angajații pot fi mai puțin dispuși să-și limiteze timpul liber pentru a-și dedica mai mult timp muncii.

Care sunt beneficiile, dar și provocările aduse de muncitorii indieni în mediul de lucru românesc?

Dacă optezi pentru servicii de recrutare personal India vei observa că muncitorii indieni vor aduce schimbări pozitive în companie prin:

 • Cunoștințele și abilitățile pe care le dețin – În general, muncitorii din India sunt foarte căutați în construcții, agricultură și turism.
 • Diversitatea culturală – Ceea ce poate fi benefic pentru o companie care își dorește să se extindă și pe alte piețe.
 • Flexibilitate – Muncitorii indieni sunt cunoscuți pentru abilitatea lor de a se adapta la schimbări, ceea ce poate spori productivitatea și eficiența în organizație.

Pe de altă parte, există și provocări atunci când vine vorba de recrutare personal India. Însă, cu ajutorul unor experți în domeniu vei evita cu succes problemele organizatorice și cele cauzate de diferențele culturale.

O agenție recrutare personal asiatic te va ajuta să:

 • Alegi personalul potrivit afacerii tale,
 • Elimini posibilele situații neplăcute sau conflicte de la nivelul echipei,
 • Gestionezi mai bine relațiile interpersonale și să integrezi cu ușurințămuncitori India în colectiv.
 • Găsești soluții de rezolvare în ceea ce privește bariera de comunicare.

Nimic nu se compară cu eficiența activităților întreprinse de personalul specializat în recrutare forță de muncă din străinătate. Ei te vor ajuta să-ți extinzi serviciile și să te bucuri de rezultate desăvârșite.

Contactează acum experții în recrutare și bucură-te de eficiență sporită la nivel organizațional!

Related posts

Ce pași trebuie să urmeze companiile din România care angajează muncitori străini pentru a elimina orice fel de riscuri?

Nevoia acută de forță de muncă a determinat companiile să apeleze la strategii de angajare personal asiatic. Muncitorii asiatici reprezintă resurse valoroase pentru firmele care își doresc să evolueze și să-și îmbunătățească gradul de productivitate. Care este principalul motiv?...

Read More
Deschide chatul
Contactează-ne direct pe WhatsApp!
Salutare! Cu ce informații te putem ajuta?