De ce să apelezi la forță de muncă asiatică pentru industria HoReCa?

Orice antreprenor din industria HoReCa știe cât de complexă poate deveni recrutarea de personal. O afacere de succes are în spate în primul rând o echipă alcătuită din oameni dedicați, gata să ducă la bun sfârșit orice sarcină. Astfel, principala responsabilitate a ta, din postura de administrator, este să te asiguri că persoanele selectate pentru posturile vacante se ridică la nivelul așteptărilor. Pentru a economisi timp și resurse financiare e recomandat să apelezi la ajutorul unei echipe cu experiență în domeniul HR. Nimic nu se compară cu eficiența activităților derulate de profesioniști.

Selectarea de muncitori Asia HoReCa este o tehnică foarte populară în domeniu, care se va plia cu ușurință în funcție de specificul afacerii tale. În general, persoanele asiatice sunt dedicate, loiale și de încredere. Tocmai de aceea, recrutarea lor pentru posturile disponibile în industria ospitalității devine o alternativă foarte benefică.

Pe lângă avantajul de a colabora cu oameni implicați, vei putea economisi fonduri considerabile. Costurile pentru plata angajaților asiatici este foarte redus, ceea ce îți va permite să faci investiții ulterioare pentru dezvoltarea afacerii.

Cum arată piața muncii în HoReCa și care e situația forței de muncă?

În anul 2022 a putut fi observată o nouă tendință a pieței de muncă din România: creșterea ofertelor de muncă. Industria ospitalieră se situa pe locul doi la capitolul posturi puse la bătaie în anul precedent. Totuși, deși oferta era una crescută, numărul de aplicanți a fost  vizibil mai scăzut comparativ cu anul 2021, fapt ce a afectat semnificativ planurile antreprenorilor. Mai mult decât atât, deficitul forței de muncă a avut un efect direct asupra creșterii inflației și scăderii veniturilor. Conform BNR, în trimestrul al treilea al anului precedent inflația se situa la 15,9%. Valoarea înregistrată este cu peste 5% mai crescută decât la începutul anului 2022.

În asemenea condiții, cum îți poți susține o afacere prosperă în domeniul HoReCa? Ca om de afaceri este bine să iei în calcul toate posibilitățile. Recrutarea de personal provenit din străinătate se numără printre cele mai eficiente și accesibile soluții la care poți apela.

Cum poate ajuta angajarea personalului asiatic industria HoReCa?

personal asiatic HoReCa

Industria HoReCa se confruntă cu o mare lipsă de personal. Multe afaceri încep chiar să-și pună întrebarea dacă vor mai avea cu cine să colaboreze pentru a-și menține business-ul funcțional. De aceea, personalul asiatic reprezintă un real ajutor pentru piața muncii din România. În momentul angajării ai posibilitatea de a opta atât pentru personal calificat, cât și pentru unul necalificat. Indiferent de alegere, eficiența este cuvântul cheie în desfășurarea activității asiaticilor.

Care sunt cele mai populare țări din care poți recruta personal pentru HoReCa?

Principalele țări din care se emigrează în favoarea unui post de lucru în România sunt în principal situate în Asia. Iată câteva dintre cele mai populare țări de proveniență ale angajaților asiatici: Bangladesh, Nepal, Sri Lanka.

Indiferent de țara din care provin, muncitorii asiatici dispun de abilități diverse. Moștenirea culturală este cea care i-a făcut să fie persoane maleabile, care învață rapid și se dedică total. Au o față recognoscibilă, caldă și familiară, ceea reprezintă un plus pentru posturile de ospătari și nu numai. În plus, majoritatea persoanelor sunt vorbitoare de limba engleză. Tocmai de aceea, nu vor întâmpina probleme în procesul de comunicare cu superiorii sau clienții.

Care sunt avantajele angajării personalului asiatic?

personal asiatic restaurant

Recrutarea de personal asiatic reprezintă o adevărată oportunitate pentru patronii de business-uri din domeniul HoReCa. Dacă iei în considerare o astfel de variantă, iată doar câteva avantaje de care poți beneficia:

 • Stabilitate – Industria se confruntă cu fluctuații continue de personal dornic de angajare. Asiaticii care optează pentru căutarea unui loc de muncă în România își doresc în primul rând stabilitate. Siguranța zilei de mâine este un principiu pe care și-l asumă în totalitate și care îi determină să rămână loiali angajatorului.
 • Adaptabilitate – Fie că au sau nu experiență în domeniu, viitorii tăi angajați se vor putea integra cu ușurință în orice echipă. Asiaticii au o capacitate ridicată de a învăța. Se adaptează rapid oricărui mediu de lucru și oferă o atenție deosebită fiecărui detaliu.
 • Eficiență – În urma angajării, fiecare activitate de la locul de muncă va fi tratată cu maximă responsabilitate. Afacerea ta, indiferent că e vorba de un bar, hotel sau restaurant se va bucura de aprecierea cuvenită din partea clienților. 

Care sunt principalele posturi pe care le poate ocupa personal din Asia?

Muncitorii veniți de pe continentul asiatic sunt în majoritatea cazurilor pregătiți pentru orice provocare. O asemenea colaborare te va ajuta să-ți formezi o echipă completă, unită și perfect funcțională.

Iată doar câteva dintre posturile care pot fi ocupate de asiatici:

 • Bucătar – Pe lângă experiența desăvârșită, un bucătar asiatic va aduce plus valoare serviciilor derulate. Va oferi preparatelor o notă aparte, fresh, exotică și pasională. Chiar și cei mai pretențioși gurmanzi vor fi impresionați de mixurile inedite de arome și texturi definitivate.
 • Ajutor de bucătar – Pentru acest post este nevoie de îndemânare, de cunoștințe culinare, de atenție la detalii, cât și de flexibilitate, rapiditate și lucru în echipă. Se știe deja despre asiatici că sunt persoane cu pricepere în bucătărie și responsabile. Se adaptează ușor cerințelor și au abilități care îi recomandă pentru a ocupa posturile disponibile de acest tip.
 • Ospătar – Asiaticii sunt persoane respectuoase, atente și foarte îndemânatice. Tocmai de aceea, postul de ospătar li se va potrivi de minune. Relaționarea cu clienții va avea în mod sigur parte de îmbunătățiri vizibile. 
 • Cameristă – Alegerea unei cameriste de încredere poate deveni o adevărată provocare. Totuși, pentru poporul asiatic corectitudinea este o valoare a cărei aplicabilitate nu se va demoda niciodată. Candidatele asiatice devin alegeri inspirate, pe care merită să le iei în calcul.
 • Picol – Este un post care necesită la fel de multe abilități asemeni celui de ospătar. Prin urmare, și acest post va fi potrivit pentru personalul non-UE.
 • Personal de recepție – Personalul de la recepție interacționează în mod direct cu oaspeții și are rolul de a asigura serviciile de informare, rezervare și cazare. Acest post necesită foarte bune abilități de planificare, organizare și comunicare, cunoștințe avansate de limba internațională, abilități de operare pe calculator, cât și o prezență agreabilă, amabilă și prietenoasă. Asiaticii sunt buni vorbitori de limba engleză, sunt persoane responsabile și cu o prezență plăcută. Tocmai de aceea, sunt potriviți pentru a ocupa un astfel de post.

Ce trebuie să știi înainte să aduci personal din Asia?

Unul dintre cei mai importanți factori pe care trebuie să-i ai în vedere când angajezi persoane din străinătate este cadrul legislativ. Procesul propriu-zis de recrutare presupune întocmirea mai multor acte și obținerea avizelor necesare colaborării în parametri legali.

Te întrebi cum poți eficientiza timpul aferent angajării? Ei bine, e indicat să derulezi cu atenție următoarele etape:

 • Identifică nevoile – Un pas obligatoriu înainte de începerea căutărilor pentru angajații ideali este identificarea nevoilor. Gândește-te la ceea ce lipsește din afacerea ta, dar și la modalitățile adecvate de rezolvare.
 • Căutarea candidatului – Odată ce ai descoperit ceea ce-ți dorești nu mai rămâne decât să contactezi colaboratorii din Asia. Asigură-te că optezi pentru o firmă de recrutare specializată, pentru a elimina din start eventualele probleme birocratice.
 • Integrarea candidatului – Este foarte important ca angajatul să se integreze în echipa din care va face parte pentru următoarea perioadă. Monitorizează constant evoluția sa și asigură-te că se simte bine la muncă. 

Astfel, printre cele mai populare țări din care îți poți aduce personal asiatic in HoReCa se numără:

 • Nepal
 • Sri Lanka
 • Indonezia

Care este legislația în vigoare?

Conform legislației în vigoare, angajarea străinilor presupune următoarele:

 • Obținerea avizului de muncă,
 • Obținerea unei vize de lungă ședere,
 • Eliberarea unui permis de ședere în scop de muncă
 • Obținerea dreptului de ședere,

În urma parcurgerii tuturor pașilor, angajatul va putea începe să-și desfășoare activitatea.

Lipsa de personal este o problemă reală cu care se confruntă piața de muncă din România. Industria HoReCa duce o lipsă acută de personal, ceea ce reprezintă un minus pentru antreprenorii dornici să-și dezvolte afacerile. Recrutarea persoanelor de pe continentul asiatic a devenit una dintre cele mai eficiente soluții, aplicate chiar de specialiștii în domeniul recrutării. Dezvoltă-ți și tu afacerea cu ajutorul unor muncitori Asia HoReCa!

Related posts

Deschide chatul
Contactează-ne direct pe WhatsApp!
Salutare! Cu ce informații te putem ajuta?