cum angajezi muncitori din Asia

La nivel global, lipsa salariaților în domenii importante ale industriei cum sunt transporturile, retailul sau serviciile ospitaliere pentru hoteluri și restaurante este un fenomen răspândit. În țara noastră angajarea muncitorilor profesioniști calificați sau necalificați reprezintă de multe ori o provocare mare pentru angajatorii români. În ultimele luni, industria prelucrătoare are cel mai mare deficit de personal, cu aproape un sfert din totalul locurilor de muncă vacante. De asemenea, în aria economică, un sector mereu în continuă transformare, este nevoie constant de specialiști în domeniu.

De ce companiile din România apelează tot mai des la firmele de recrutare a lucrătorilor din Asia?

Exodul constant al muncitorilor români spre alte state care le asigură salarii mai mari și posibilitatea unui trai decent a adâncit și mai mult nevoia de personal în România. Această problemă se vede cel mai bine în livrarea și calitatea serviciilor ce lasă uneori de dorit din pricina lipsei angajaților cu experiență în domeniile unde sunt încadrați. Astfel, importul de forță de muncă din străinătate a devenit de ani buni un trend prezent în țara noastră deoarece numărul de români calificați pentru diferite joburi sunt din ce în ce mai puțini.

 Motivele care îi fac pe angajatorii români să se îndrepte spre muncitorii din Asia sunt numeroase. Integrarea lor se face pe perioade mai lungi, de aproximativ doi ani, fapt ce garantează un mediu stabil ambelor părți. Sistemul de valori, seriozitatea, rezistența fizică și profesionalismul de care dau dovadă aceștia îi face potriviți pentru posturile din diverse sectoare economice unde există deficit de oameni. Adaptarea rapidă, dorința de a asigura un trai mai bun familiei lor și costurile reduse plătite de firma ce îi dorește sunt puncte forte demne de luat în considerare când vrei să angajezi cetățeni străini pentru afacerea ta.

Cum angajezi muncitorii străini și de ce este nevoie ca să aduci în țară un cetățean din afara U.E.?

În etapa de recrutare a unui cetățean ce nu provine din Uniunea Europeană este necesar să respectăm câțiva pași importanți ca întregul demers să se desfășoare conform legislației în vigoare și în cele mai bune condiții.

            Primul pas în procesul de angajare îl reprezintă alegerea candidaților potriviți. Muncitorii din Asia pot fi integrați în sectoarele unde forța de muncă este deficitară deoarece sunt persoane responsabile, cunosc limba engleză la nivel conversațional și sunt calificați în munca cerută de către angajator. Persoana care dorește postul nu poate avea antecedente penale și va fi apt din punct de vedere medical pentru sarcinile ce vor fi îndeplinite în țara noastră.

            Compania are obligația să dovedească faptul că încadrarea în funcția dorită este liberă și că are toate taxele achitate la zi către stat. În cazul în care veți opta pentru o firmă de specialitate, aceasta va organiza interviurile de angajare după ce în prealabil s-a ocupat de selectarea personalului ce corespunde profilului cerut. Aceasta ajută și la întocmirea dosarului cu documentele necesare angajării ca totul să se desfășoare fără opreliști de ordin legislativ și în timp util. Primul document important este avizul de muncă, ce se obține după ce sunt centralizate o serie de acte ce fac dovada necesității angajării, a efectuării selecției candidaților și a faptului că sunt îndeplinite criteriile postului vizat. Atașarea unei oferte ferme de angajare și a cazierului împreună cu fotografiile ce identifică viitorul salariat fac parte și ele din dosarul ce va fi depus în vederea obținerii vizei și a permisului de ședere. Muncitorul străin poate ajunge în țară pentru semnarea tuturor formalităților de integrare în muncă odată cu dobândirea vizei. Acest demers poate dura câteva luni, iar permisul de ședere se va elibera pe baza semnării contractului individual de muncă care dovedește că persoana în cauză lucrează legal în țară.

De ce este indicat să apelezi la o agenție pentru selectarea personalului străin cu experiență?

Atunci când vine vorba de aducerea oamenilor din afara țării noastre, mai ales a celor ce nu provin din U.E., contractarea unei firme specializate în acest sens este cea mai bună și mai indicată variantă. Cadrul legislativ din țara noastră poate fi uneori destul de dificil, iar formalitățile de integrare la locul de muncă vizat este un proces de durată care se realizează cu o serie de documente. O agenție de recrutare poate fi de mare ajutor, prin serviciile sale furnizate cu profesionalism și respectarea riguroasă a tuturor etapelor de alegere a personalului. Economisești timp și ai certitudinea că vor lucra pentru tine cei mai buni angajați.

Toate procedurile de ordin logistic ce au ca scop aducerea muncitorilor asiatici în țara noastră sunt aspecte ce trebuie tratate cu seriozitate și profesionalism în vederea obținerii unui rezultat pe măsura așteptărilor. Transferarea acestor atribuții unei agenții ce oferă servicii de recrutare se va dovedi cu siguranță cea mai bună opțiune pentru dezvoltarea afacerii tale!

Related posts

Ce pași trebuie să urmeze companiile din România care angajează muncitori străini pentru a elimina orice fel de riscuri?

Nevoia acută de forță de muncă a determinat companiile să apeleze la strategii de angajare personal asiatic. Muncitorii asiatici reprezintă resurse valoroase pentru firmele care își doresc să evolueze și să-și îmbunătățească gradul de productivitate. Care este principalul motiv?...

Read More
Deschide chatul
Contactează-ne direct pe WhatsApp!
Salutare! Cu ce informații te putem ajuta?