Care sunt cele mai căutate domenii de muncă pentru un muncitor străin în 2023?

Știai că în România lucrează aproximativ 120.000 de muncitori străini? Pe piața forței de muncă a fost nevoie de o infuzie rapidă de personal pentru a elimina pierderile cauzate de emigranții români. Antreprenorii au găsit soluția ideală – recrutarea personalului din străinătate, cu precădere din Asia și Africa. Avantajele se resimt de ambele părți – managerii înregistrează câștiguri substanțiale, iar angajații se bucură de salarii și bonusuri pe măsură. 

Care sunt motivele pentru care majoritatea business-urilor apelează la muncitori străini afli în rândurile de mai jos!

Ce domenii preferă candidații străini atunci când vin să lucreze în România?

Majoritatea muncitorilor care se angajează în România provin din Nepal, Sri Lanka sau Vietnam. Țările asiatice sunt recunoscute pentru salariile mici și condițiile precare de muncă pe care le oferă angajaților. Tocmai de aceea, piața de muncă românească vine ca o salvare pentru cei care își doresc să-și îmbunătățească nivelul de trai. 

Printre domeniile cele mai vizate de lucrătorii străini se numără:

  1. Construcții 

Industria construcțiilor este adesea în căutare de forță de muncă necalificată pentru lucrări de construcție, renovare și amenajări interioare. De asemenea, este mare nevoie de personal calificat. În România există destul de puține școli profesionale care să ofere o pregătire temeinică din punct de vedere practic. Așadar, angajatorilor români nu le rămâne decât să opteze pentru muncitori străini în construcții, care au experiență în domeniu și se adaptează cu ușurință.

  1. HoReCa

Este deja binecunoscut faptul că industria turismului a suferit o transformare radicală de când au fost aduși muncitori străini. În general, sunt angajați pe posturi de ospătari, ajutoare de bucătari, barmani sau recepționeri. Ospitalitatea specific asiatică, dar și atitudinea optimistă pe care o afișează au reprezentat plusuri. Mulți dintre ei cunosc limba engleză și sunt mai dispuși să intervină atunci când apar probleme sau situații neprevăzute. Tocmai de aceea, clienții se arată adesea mulțumiți de felul în care sunt tratați, ceea ce sporește implicit reputația business-ului și câștigurile financiare. 

  1. Producție

Cei mai mulți muncitori asiatici sunt solicitați în fabrici textile sau de producție, tocmai datorită abilităților de care dau dovadă. Sunt atenți la detalii și recunoscuți pentru adaptabilitatea și flexibilitatea lor – aspecte esențiale în domeniul producției. Sunt dispuși să lucreze în mai multe ture și colaborează foarte bine în echipă. Așadar, dacă te gândești să-ți deschizi o afacere în industria fashion poți opta cu încredere pentru o agenție recrutare personal Asia.

Care sunt naționalitățile cele mai răspândite ale muncitorilor străini?

Cei mai mulți imigranți veniți pe teritoriul României să muncească provin din țările asiatice. Iată care sunt principalele naționalități vizate:

  • Nepalezi – Aproximativ 17.974 de muncitori străini provin din Nepal, conform statisticilor. Ocupă posturi în domenii diverse precum construcții, auto, producție, HoReCa sau agricultură. Sunt disciplinați și își respectă foarte mult angajatorii.
  • Srilankezi – Forța de muncă din Sri Lanka ocupă un loc fruntaș în topul preferințelor angajaților. Motivul? Nu există doar unul – personalul se remarcă prin abilitățile lingvistice și dedicarea aparte în derularea activităților de lucru. 
  • Filipinezi – Prezenți în special în sectorul medical, cel de îngrijire personală și de babysitting. Foarte mulți părinți apelează la ajutorul filipinezelor pentru a-și crește copiii. Asiaticele sunt apreciate pentru spiritul familial dezvoltat. 
  • Indieni – Cei mai mulți se regăsesc în domenii precum IT, inginerie și cercetare medicală. Indienii sunt în general firi pragmatice, orientate mai cu seamă către rezolvarea problemelor. 

De ce muncitorii asiatici sunt tot mai apreciați pe teritoriul țării noastre?

Cererea pentru muncitori din Nepal, Sri Lanka sau Vietnam este din ce în ce mai mare. Antreprenorii români și-au dat sema că prin intermediul lor pot obține rezultate pe termen lung, dar și o reputație pozitivă în industria în care activează. 


Pe lângă costurile avantajoase de angajare, muncitorii străini sunt solicitați din diverse motive:

  • Dispun de calificări specifice și sunt dornici să lucreze, indiferent de situație. Situația economică a țărilor asiatice nu este tocmai una profitabilă, așadar, personalul străin nu emite pretenții fără motiv și nici nu încearcă să scape de responsabilitate. 
  • Muncitorii asiatici sunt adesea recrutați pentru abilitățile tehnice și nivelul ridicat de educație. În special, profesioniștii asiatici din domenii precum IT, inginerie și științe pot aduce un aport valoros companiei tale. 
  • Asiaticii pun foarte mult accent pe disciplină și etica muncii. Lucrătorii sunt apreciați pentru devotamentul de care dau dovadă.
  • Se adaptează rapid condițiilor de muncă și gestionează corespunzător situațiile neprevăzute. Învață rapid, acționează cu promptitudine și reacționează bine la stres, ceea ce devine esențial în mediile de muncă dinamice.
  • Sunt deschiși, sociabili și adoptă o atitudine încrezătoare și prietenoasă. Tocmai de aceea, sunt numai buni pentru a lucra în industria HoReCa, unde interacțiunea cu oaspeții este crucială. 

Vrei să înregistrezi o creștere la nivelul productivității companiei? Nu ezita să optezi pentru muncitori străini – sunt din ce în ce mai solicitați pe piața de muncă românească. Totuși, ai grijă să colaborezi cu specialiști în recrutare muncitori din Asia, dacă vrei să ai parte de rezultatele dorite. 

Optează pentru soluții pe termen lung și bucură-te de avantaje semnificative din punct de vedere profesional!

Related posts

Deschide chatul
Contactează-ne direct pe WhatsApp!
Salutare! Cu ce informații te putem ajuta?