Fiindcă România se află în deficit în ceea ce privește forța de muncă în anumite domenii, recrutarea de personal din Asia poate fi o variantă eficientă pentru orice angajator. Angajații străini pot ocupa posturi vacante din diverse domenii, precum construcții, domeniul hotelier, industria alimentară, textilă și nu numai.
Deși este o adevărată provocare să recrutezi personal din Asia din cauza procedurilor de angajare, beneficiile aduse de angajații străini nu pot fi neglijate. Muncitorii din Asia au pregătire în diferite domenii, sunt persoane loiale, disciplinate, responsabile, au o etică a muncii bine dezvoltată și sunt recunoscători pentru oportunitatea primită. Drept urmare, își exercită munca cu interes și fac tot posibilul să își respecte în totalitate sarcinile.
Care este procedura pentru a recruta?
Pentru a recruta personal din Asia, fiecare angajator trebuie să parcurgă o serie de pași. Dar înainte de toate, este bine de știut faptul că procedura de recrutare se poate face numai în anumite condiții. Și anume:
- Activitățile din cadrul companiei trebuie să se desfășoare pe teritoriul României;
- Angajații străini trebuie să fie încadrați în contingentul anul aprobat printr-o hotărâre a guvernului;
- Angajații din Asia ce urmează să fie recrutați trebuie să fie apți din punct de vedere medical, astfel încât să fie capabili să își desfășoare munca în condițiile cerute;
- Angajații străini trebuie să nu aibă antecedente penale. Nici angajatorul nu este mai presus de lege, căci recrutarea angajaților din Asia poate fi efectuată numai dacă angajatorul nu are antecedente cu privire la angajarea fără contract de muncă în ultimii trei ani de activitate;
- Angajații din Asia trebuie să facă dovada unei pregătiri profesionale în domeniu;
- Angajatorul trebuie să aibă achitate la zi toate taxele către bugetul de stat pentru a putea angaja personal din Asia.
De asemenea, trebuie demonstrat faptul că nu ai reușit să ocupi posturile disponibile cu angajați din România sau cetățeni ai statelor membre UE, ai Spațiului Economic European sau ai Confederației Elvețiene. Dovada neocupării locurilor disponibile de muncă se poate face prin publicarea unui anunț de angajare într-un mijloc național de informare. Iar ulterior, dacă nu se ocupă posturile disponibile, se poate începe procedura de recrutare de personal din Asia.
De ce acte ai nevoie pentru angajarea personalului din Asia?
Odată ce îndeplinești toate condițiile pentru recrutarea personalului din Asia, trebuie să te asiguri că obții actele necesare. Procedura pentru recrutarea angajaților din Asia constă în obținerea unui aviz de angajare eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări. Cu avizul obținut, se poate angaja personal de pe teritoriul Asiei, însă nu este suficient pentru a putea pătrunde pe teritoriul României. Trebuie obținute viza de lungă ședere și permisul unic de ședere în scop profesional. Pe lângă acestea, mai ai nevoie și de:
- O cerere motivată;
- Certificatul de înmatriculare la oficiul registrului comerțului;
- Fișa posturilor;
- O oferta fermă pentru angajare;
- O declarație pe propria răspundere a faptului că viitorii angajați sunt apți din punct de vedere medical;
- Cazierul judiciar al viitorilor angajați, CV-ul și 2 fotografii tip ¾ ale acestora;
- O copie după documentul de trecere a frontierei.
Drepturile și obligațiile tale ca angajator față de personalul asiatic
Dacă dorești să angajezi personal din Asia trebuie să ai în vedere obligațiile care îți revin. În primul rând, ai datoria de a le asigura angajaților străini cazare. La fel ca în cazul angajaților rezidenți, trebuie să respecți toate normele de sănătate, timpul de lucru și dreptul la odihnă, trebuie să oferi un salariu minim echivalent salariului minim pe economie din România, iar în situația în carul un angajat dorește să demisioneze, ai obligația de a anunța în cel mai scurt timp Inspectoratul General de Imigrări.
De asemenea, ai obligația de achita toate contribuțiile și impozitele către stat, ai obligația de a informa salariații cu privire la condițiile de muncă și de a te asigura că toate normele de muncă sunt respectate.
Ai dreptul de a stabili atribuțiile aferente fiecărui angajat, să exerciți control asupra modului de îndeplinire a sarcinilor de lucru, să stabilești modul de organizare și de funcționare a unității și să aplici sancțiunile elaborate în contractul colectiv de muncă atunci când un angajat nu își îndeplinește corespunzător sarcinile.
Drepturile și obligațiile personalului asiatic
Asemeni oricărui angajat, personalul asiatic are atât drepturi, cât și obligații. Așadar:
- Drepturi: angajații din Asia au dreptul la cazare gratuită, oferită de compania la care lucrează; au dreptul de a beneficia de un salariu minim echivalent salariului minim pe economie din România; au dreptul la odihnă și de a lucra în condiții de muncă optime.
- Obligații: angajații din Asia sunt obligați să își îndeplinească responsabilitățile prevăzute în contractul de muncă, de a respecta timpul de lucru, de a face dovada unei pregătiri profesionale în domeniu.
Recrutarea personalului din Asia presupune un efort suplimentar, însă acesta poate fi diminuat dacă alegi să colaborezi cu o agenție specializată în domeniu. Datorită experienței, agențiile de recrutare cunosc mai în detaliu prevederile din legislație, știu concret care sunt pașii care trebuie urmați pentru obținerea actelor necesare și pot construi alături de tine profilul ideal al candidaților. În plus, întregul proces de recrutare este transparent, eficient din punct de vedere al timpului și costului, iar serviciile sunt complete.