Bariera lingvistică: Poate limba să afecteze comunicarea și productivitatea la locul de muncă?

În perioada ianuarie – octombrie 2023 au fost emise 80.375 avize de muncă pentru a suplimenta forța de muncă necesară pe piața românească. Muncitorii asiatici se numără printre cele mai apreciate variante în rândul antreprenorilor români, tocmai datorită abilităților de care dispun. Sunt respectuoși, perseverenți și gata să învețe lucruri noi. De asemenea, se adaptează cu ușurință oricărui mediu de lucru. 
Însă, bariera linvistigă reprezintă una dintre cele mai mari probleme în acumularea rezultatelor. Nu mulți muncitori străini știu să vorbească engleză, ceea ce poate afecta nivelul de productivitate și calitatea serviciilor oferite. Cum poți face față ca antreprenor unei asemenea situații și care sunt cele mai bune strategii pe care merită să le abordezi? Descoperă în rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi!

Cât de important este ca un muncitor străin să cunoască limba română sau o limbă de circulație internațională?

Indiferent de experiența acumulată într-un domeniu anume, comunicarea este un element cheie în atingerea reușitei, mai ales în domeniile în care interacțiunea e crucială. Nu contează că optezi pentru muncitori din Nepal, Sri Lanka sau India, una dintre condițiile angajării ar trebui să fie cunoașterea unei limbi de circulație internațională. Nu e neapărat nevoie să aibă competențe avansate, ci o bază de la care să pornească și să se perfecționeze în timp. 

Asiaticii sunt apreciați și pentru respectul față de autorități și determinarea de care dau dovadă. Așadar, cu resursele potrivite aproape, șansele de a învăța limba română în primele luni de la angajare sunt foarte ridicate.

Cum poți depăși ca angajator barierele lingvistice ale muncitorilor străini?

Dacă ai optat pentru angajare muncitori străini, ar trebui să te aștepți la dificultăți de comunicare cu personalul. Nu trebuie să te îngrijorezi – soluții sunt destule: 

  • Cursuri specializate – O opțiune eficientă la care poți apela este oferirea de cursuri profesionale pentru muncitorii străini. Orele pot fi organizate în colaborare cu instituții locale de învățământ sau prin angajarea de profesori particulari. Inițiativa nu numai că îmbunătățește abilitățile lingvistice ale angajaților, dar subliniază angajamentul pe care îl ai față de evoluția armonioasă a personalului. 
  • Dialog deschis – Încurajează angajații să mențină dialoguri și provoacă-i să-și depășească limitele. Organizează concursuri de testare a competențelor lingvistice și oferă-le constant feedback. Vorbește cu ei și înțelege-le nevoile. Dacă e vorba de învățarea limbii române, oferă-le mai mult detalii despre istoricul național și tradițiile locale. 

Resurse multimedia – Folosește materiale video, prezentări și alte resurse multimedia pentru a facilita înțelegerea informațiilor cheie. Dacă optezi pentru recrutare muncitori Asia asigură-te că toate documentele importante și regulamentele de lucru sunt disponibile în limba maternă a angajaților.

Cum poți încuraja comunicarea dintre muncitorii străini și colegii lor români?

În fața unui mediu de lucru armonios, bariera lingvistică nu mai poate reprezenta o problemă greu de gestionat. Dacă ai recrutat muncitori din Sri Lanka, Nepal, sau India, nu ezita să mizezi pe:

  • Evenimente sociale și de integrare – Organizează evenimentele informale, cum ar fi mese comune, petreceri sau activități de echipă. Astfel, vei crea o atmosferă relaxantă și prietenoasă, ceea ce va facilita interacțiunea între membrii echipei.
  • Program de mentorat – Alocă un coleg român drept mentor pentru fiecare muncitor străin. Va fi un exercițiu foarte bun pentru ambele părți și va asigura un schimb facil de cunoștințe și obiceiuri.
  • Promovează munca în echipă – Creează grupuri de lucru care să includă atât muncitori străini, cât și români. Colaborarea în cadrul proiectelor comune poate îmbunătăți relațiile și facilita diversitatea. 
  • Comunicare transparentă – Promovează o cultură a comunicării deschise. Încurajează toți angajații să împărtășească idei și să-și acorde feedback într-un mediu de lucru multicultural.

Cum se adaptează muncitorii străini la cultura românească?

Majoritatea companiilor care apelează la recrutare muncitori din Asia investesc în soluții de lungă durată și în traininguri de integrare culturală. Programele vizează un schimb constant de informații și tradiții pentru a-i ajuta pe muncitori să înțeleagă mai bine contextul românesc de lucru. Indiferent de industria vizată, li se oferă masă și cazare. 

Tocmai de ceea, personalul asiatic se adaptează cu rapiditate noului loc de muncă, dar și a obiceiurilor locale. Mulți dintre ei sunt crescuți în spiritul empatiei și respectului, ceea ce îi determină să aprecieze chiar și cele mai mici gesturi făcute pentru ei. De cele mai multe ori, dacă e vorba de contracte de muncă permanente, majoritatea muncitorilor depun eforturi pentru a învăța limba română. 

Însă, oricât de binevoitori ar fi, există și aspecte mai puțin plăcute ale procesului de integrare. Chiar dacă nu pare la prima vedere, mâncarea este un subiect sensibil pentru străini. Asiaticii sunt obișnuiți cu un anumit regim alimentar, tocmai de aceea le este destul de greu să se adapteze gastronomiei românești. Însă, ca manager, poți colabora cu firme de catering pentru a le asigura mâncare cu specific. Ai grijă la reputația companiei, dar și la nevoile pe care le au angajații pentru a evita din start posibilele cazuri de enterocolită. 

Este mai mult decât evident că bariera lingvistică poate afecta nivelul de productivitate. Însă, cu strategiile potrivite, poți evita situațiile neplăcute și facilita implicit un mediu de lucru prietenos. Nu uita cât de importantă este colaborarea cu o agenție recrutare personal Asia

Nimic nu se compară cu experiența profesioniștilor în domeniu – apelează acum la ei!

Related posts

Deschide chatul
Contactează-ne direct pe WhatsApp!
Salutare! Cu ce informații te putem ajuta?