Recrutarea personalului din Asia reprezintă o variantă eficientă pentru firmele care nu reușesc să ocupe posturile disponibile cu angajați cetățeni români, ai Spațiului Economic European sau ai statelor membre UE.

Chiar dacă procedurile de recrutare și angajare sunt mai dificile, angajarea personalului străin aduce avantaje considerabile. Muncitorii asiatici au experiență în diverse domenii, sunt persoane implicate, responsabile, care își tratează cu seriozitate sarcinile de la locul de muncă, au o etică a muncii bine dezvoltată și sunt întotdeauna recunoscători pentru oportunitățile primite.

Pe lângă calitățile care îi recomandă pentru diverse posturi din diferite domenii, aduc și alte avantaje:

avantaje recrutare personal asiatic

Costuri reduse

Se știe prea bine că asiaticii duc un trai dificil în țările din care provin, fiind mai rău plătiți și supuși unor condiții de muncă neconforme. În România, beneficiază de un salariu echivalent cu salariul minim pe economie sau chiar mai mare și li se asigură cazare. Astfel, au posibilitatea de a-și îmbunătății stilul de viață și de a-și ajuta ceilalți membrii ai familiei. Oportunitatea care li se oferă în România îi determină să fie eficienți și foarte implicați în ceea ce fac.

Antreprenorii care optează pentru angajarea muncitorilor din Asia beneficiază de costuri mai scăzute, atât prin prisma eficientizării costurilor, cât și prin remedierea situațiilor cu fluctuațiile de personal. În multe cazuri, muncitorii asiatici costă mai puțin, iar randamentul oferit este mai mare.

Datorită costurilor care sunt prevăzute, strategia de business devine mai clară. De altfel, prin reducerea costurilor aferente angajării asiaticilor, se poate redirecționa din buget către alte oportunități de afaceri.  

Vorbitori de limba engleză

muncitori asiatici in HoReCa

În cazul în care nu cunosc îndeajuns de bine limba internațională sunt capabili să învețe rapid. Bineînțeles, chiar si fără a fi experimentați în a vorbi limba engleză, pot ocupa posturi care nu necesită prea mult dialog, în domenii precum curățenie, producție, reciclare, agricultură sau construcții.

Domenii vaste de experiență

O calitate reprezentativă a muncitorilor din țările Asiatice este faptul că au o pricepere mare în diverse domenii, precum construcții, agricultură, producție, îngrijire, curățenie și nu numai. Se adaptează ușor condițiilor de muncă, acumulează cu rapiditate noi abilități și își dau interesul să exercite munca așa cum trebuie.

De altfel, dețin documente care atestă pregătirea în domeniile de interes și pot ocupa cu succes multe posturi disponibile din România.

Experiență mare în agricultură

Deși antreprenorii investesc în utilaje și tehnologii noi, lipsa de personal este cea care afectează mai mult domeniul agriculturii. Frecvent există riscul de a produce mai puțin, iar acest lucru nu este datorat exclusiv condițiilor de vreme, ci și lipsei de muncitori.

Fiind un domeniu care presupune un volum de muncă diferit de la un sezon la celălalt, românii îl consideră instabil și se redirecționează către posturi care le asigură constanță pe parcursul întregului an. În acest sens, pentru a evita riscul de a rămâne în plin sezon fără angajați, asiaticii reprezintă o forță de muncă optimă și foarte eficientă.

Aceștia au experiență vastă în agricultură și sunt potriviți din mai multe puncte de vedere. Sunt obișnuiți cu munca câmpului și cu condițiile de lucru, sunt responsabili, harnici și adaptabili. Au un simț al datoriei față de locul de muncă bine dezvoltat și sunt dornici să învețe lucruri noi.

Din aceste motive, sunt candidații ideali pentru a crește productivitatea și pentru a atinge noi recorduri.

muncitori asiatici agricultura

Cum să recrutezi personal asiatic

Pentru a angaja personal asiatic este necesar să îndeplinești anumite condiții și să obții o serie de documente. Pentru început, trebuie să știi că:

  • Ai posibilitatea de a angaja personal din Asia doar dacă faci dovada lipsei de ocupare a posturilor disponibile cu muncitori din România, UE sau SEE;
  • Pentru a angaja personal asiatic nu trebuie să ai antecedente penale cu privire la angajarea fără contract de muncă în ultimii ani de activitate;
  • Personalul pe care urmează să îl recrutezi trebuie să fie încadrat în contigentul anual aprobat printr-o hotărâre a guvernului;
  • Toate taxele către stat trebuie să fie achitate fără întârzieri;
  • Personalul asiatic trebuie să aibă dovada unei pregătiri profesionale în domeniul în care urmează să lucreze;
  • Activitățile din cadrul postului trebuie să se desfășoare exclusiv pe teritoriul țării;
  • Salariul minim pe care trebuie să îl acorzi muncitorilor din Asia este echivalent cu salariul minim pe economie din România;
  • E nevoie să asiguri transportul muncitorilor din țara de origine până în România și cazare pe întreaga durată contractuală.

Dacă îndeplinești toate condițiile, poți trece la pasul următor, și anume să obții cele trei documente importante: avizul de angajare eliberat de Inspectoratul General pentru Imigrări, viza de lungă ședere și permisul unic de ședere.

Bineînțeles, pentru angajarea propriu zisă e nevoie și de alte documente, precum CV-ul muncitorilor, copia după actul de trecere al frontierei, fișa posturilor, fotografii ¾ ale muncitorilor, declarația pe propria răspundere a faptului că sunt apți din punct de vedere medical și nu numai.

Poți parcurge etapele pentru recrutarea personalului din Asia pe cont propriu sau poți alege să colaborezi cu o agenție specializată în recrutarea externă. Individual poate fi mai dificil din cauza lipsei de experiență și a legislației pe care trebuie să o urmărești îndeaproape.

Pentru a eficientiza procesul de recrutare și pentru a economisii timp, poți apela la o agenție de recrutare. Vei beneficia de servicii complete de recrutare, de asistență integrată, de transparență pe parcursul întregului proces de recrutare și vei colabora cu oameni bine pregătiți în acest domeniu, care cunosc toate procedurile și legile în vigoare.

De asemenea, agenția se poate ocupa de procurarea biletelor de călătorie pentru muncitori și de căutarea spațiilor de cazare. Tu ca și antreprenor stabilești bugetul pe care dorești să îl aloci, iar agenția se ocupă de tot ce ține de logistică și cazare.

Nu în ultimul rând, dacă un muncitor trebuie înlocuit din variate motive, agenția de recrutare îți oferă sprijinul necesar în căutarea altuia. În acest sens, ai certitudinea că nu rămâi fără personal pentru prea mult timp și că vei găsi o nouă persoană responsabilă și potrivită pentru post.

Related posts

Ce pași trebuie să urmeze companiile din România care angajează muncitori străini pentru a elimina orice fel de riscuri?

Nevoia acută de forță de muncă a determinat companiile să apeleze la strategii de angajare personal asiatic. Muncitorii asiatici reprezintă resurse valoroase pentru firmele care își doresc să evolueze și să-și îmbunătățească gradul de productivitate. Care este principalul motiv?...

Read More
Deschide chatul
Contactează-ne direct pe WhatsApp!
Salutare! Cu ce informații te putem ajuta?