100.000 de muncitori străini aprobați de Guvern pentru 2023

Pentru anul următor, 2023, Guvernul a aprobat contigentul de muncitori străini nou-admiși pe piața muncii. La fel ca în anul curent, Guvernul a stabilit un contigent de 100.000 muncitori.

Decizia a fost luată ca urmare a lipsei acute de personal din domeniile HORECA, construcții, comerț, producție și nu numai. Având în vedere faptul că posturile disponibile din aceste domenii nu pot fi acoperite cu muncitori români, angajarea asiaticilor reprezintă o opțiune fiabilă și foarte avantajoasă pentru orice antreprenor român.

Există deja la nivelul țării companii care au optat pentru angajarea de muncitori din Asia. Sunt mai implicați, au calificare în domeniile în care lucrează și sunt foarte loiali. Aceste aspecte îmbunătățesc activitățile interne și aduc rezultate mai bune. De altfel, angajarea muncitorilor non-UE este mai avantajoasă și din prisma costurilor.

Doar până la data de 14 septembrie 2022, s-au înregistrat 64.894 avize de angajare/detașare pentru muncitorii asiatici, iar în perioada ianuarie – iulie 2022, conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, la nivelul țării au fost declarate 344.540 locuri disponibile. În aceeași perioadă, ianuarie – iulie 2022, aproximativ 10.900 firme au solicit eliberarea de adeverințe privind forța de muncă pentru posturile vacante, aproape dublu decât în perioada aferentă anului trecut, când 5.359 de firme au solicitat eliberarea de adeverințe.

În urma analizării datelor, se poate confirma faptul că angajarea personalului non-UE devine o opțiune din ce în ce mai convenabilă, atât din punct de vedere financiar pentru angajatori, cât și datorită prestațiilor muncitorilor străini.

Astfel, angajatorii români care vor avea posturi neocupate în următorul an, pot opta pentru angajarea personalului non-UE. Chiar dacă recrutarea și angajarea sunt ceva mai dificile, datorită avizelor care trebuie obținute și a etapelor care trebuie parcurse, per general, este mai avantajos.

Muncitorii asiatici pot acoperi posturile disponibile din variate domenii (HORECA, construcții, producție, îngrijire și asistență, curățenie, reciclare, etc.), au pregătire profesională, sunt mai loiali și mai dedicați, se integrează rapid în colectiv, se adaptează mai repede condițiilor de muncă și mare parte din ei sunt buni vorbitori de limba engleză.

Related posts

Ce pași trebuie să urmeze companiile din România care angajează muncitori străini pentru a elimina orice fel de riscuri?

Nevoia acută de forță de muncă a determinat companiile să apeleze la strategii de angajare personal asiatic. Muncitorii asiatici reprezintă resurse valoroase pentru firmele care își doresc să evolueze și să-și îmbunătățească gradul de productivitate. Care este principalul motiv?...

Read More
Deschide chatul
Contactează-ne direct pe WhatsApp!
Salutare! Cu ce informații te putem ajuta?