De ce lucrează tot mai mulți asiatici în domeniul de curierat din România

Piața de muncă din România a cunoscut o schimbare semnificativă în ultimii ani. Deficitul de personal și tendința în continuă creștere de emigrare a cetăților români a impactat semnificativ atât sectorul economic, cât și obiectivele antreprenorilor. Multe companii au dus lipsă de resurse umane, așadar au trebuit să se reorienteze și să opteze pentru angajare muncitori străini. Asiaticii sunt din ce în ce mai solicitați, tocmai datorită abilităților pe care le au, dar și a disponibilității crescute de a munci. Unul dintre domeniile unde s-a pus foarte mult accent pe infuzia de personal este cel al curieratului. Probabil și tu ai întâlnit livratori asiatici – au o altă abordare de a a-și efectua activitățile. Sunt mai atenți, mai răbdători și nu în ultimul rând mai profesioniști. 

Însă, detalii suplimentare despre avantajele pe care le oferă, dar și despre situația actuală din România poți descoperi în rândurile de mai jos. 

De ce tot mai mulți asiatici aleg România ca destinație de serviciu?

Nu mai este deloc un secret că asiaticii au transformat migrația într-o oportunitate de lungă durată. Ba chiar pentru mulți a devenit un obiectiv – atât pe plan profesional, cât și personal. 

România se află pe lista țărilor în care își doresc să lucreze. Motivul? Nu există unul singur:

  • Comparativ cu România sau alte țări europene, în Asia oportunitățile de muncă nu sunt atât de variate. Nici salariile nu sunt cele mai bune. Tocmai de aceea, mulți pleacă în căutarea unei vieți mai bune. Chiar dacă pentru majoritatea cetățenilor români salariile actuale nu sunt deloc mulțumitoare, pentru asiatici e îndeajuns încât să se întrețină, dar și să trimită bani acasă. 
  • Condițiile de muncă sunt mai bune. În România există un cadru legislativ foarte clar pentru securitatea și protecția muncii, ceea ce devine un plus pentru un livrator din Asia. De cele mai multe ori, în țara natală nu au parte de aceleași standarde. Ba din contră, sunt expuși constant riscurilor asupra sănătății. Totuși, sunt nevoiți să muncească adesea peste program. 
  • Societatea românească nu este împotriva integrării asiaticilor, ba din contră este deschisă la soluțiile moderne de business. De asemenea, angajații străini se adaptează cu ușurință și sunt dornici să învețe lucruri noi. Mulți chiar învață limba română pentru a se apropia de comunitatea locală și își arată respectul față de obiceiurile și tradițiile naționale. 

Cât de mare este criza de livratori în România?

Știai că în ultimii trei ani popularitatea comerțului online a cunoscut o evoluție fulminantă? Numărul comenzilor a crescut de 15 ori – ceea ce a însemnat inevitabil suplimentarea posturilor de livratori. 

Mulți antreprenori au anticipat efectele dezvoltării mediului online. Totuși, sectorul recrutării din România nu a venit în sprijinul companiilor. Însă, majoritatea s-a adaptat. Nevoia de curieri asiatici a devenit evidentă, iar cei care și-au dorit să țină pasul cu noile tendințe ale pieței au pus-o în aplicare. Cum? Și-au actualizat obiectivele profesionale și au optat pentru resurse din afara țării. Cheltuielile pentru angajare nu sunt atât de mari, iar performanțele înregistrate depășesc așteptările în materie de productivitate. 

Câți dintre cei care migrează în România se stabilesc definitiv aici?

Pe lângă faptul că asiaticii aleg România ca destinație de serviciu, se hotărăsc chiar să rămână aici. În primă fază vin doar să muncească, dar apoi își aduc familia și se stabilesc definitiv. 

Nu există un număr clar pentru 2024, dar în 2023 au fost eliberate 80.375 avize de angajare/detașare. De asemenea, la începutul anului în curs autoritățile au luat hotărârea de a extinde contingentul de muncitori. Pragul estimat de specialiști este de 140.000 – cu 40% mai mare decât cel de anul trecut. 

Multe țări asiatice se confruntă cu o suprapopulare semnificativă, ceea ce duce la o competiție acerbă pentru locurile de muncă și resursele disponibile. România a devenit o soluție fiabilă. Există multe posturi libere în industria curieratului, dar nu numai. Lipsa acută de muncitori se resimte și în construcții, producție, HoReCa sau vânzări. 

Un alt motiv pentru care asiaticii se orientează cu precădere către România este costul vieții, care este relativ mai ieftin comparativ cu alte țări europene. Aici pot economisi mai mult, ceea ce le va permite să se bucure de un trai mai mult decât decent. 

Cum pot facilita agențiile specializate procesul de recrutare a forței de muncă asiatică?

Dacă ai un business care activează în industria comerțului online, poți opta cu încredere pentru etapele de recrutare personal asiatic. Dar cum poți fi sigur/ă că ai îndeplinit toate criteriile necesare? În astfel de cazuri e indicat să colaborezi cu o firmă specializată. Dacă ți se pare că o asemenea decizie presupune prea multe costuri, iată care sunt avantajele de care te vei bucura:

  • Expertiză extinsă – O agenție recrutare muncitori Asia are o înțelegere aprofundată a pieței din țările asiatice, a legislației locale și a nevoilor specifice companiilor. Profesioniștii pot oferi inclusiv consultanță personalizată și sfaturi avizate pentru sporirea rezultatelor.
  • Evaluarea profesională a angajaților – Îți dorești să ajungi la persoanele potrivite posturilor disponibile, dar și cerințelor tale? Echipa de recrutare te poate ajuta să filtrezi variantele și să investești inteligent. Tocmai pentru că dispun de abilități specifice pot evalua riguros competențele și profilul candidaților. 
  • Comunicare deschisă – Nu trebuie să te ocupi personal de etapele recrutării, dar vei fi ținut la curent cu tot ce se întâmplă. Dacă te orientezi către experți renumiți pe piață pentru calitatea pe care o oferă, te vei bucura de o colaborare profitabilă. 

Livratorii asiatici sunt din ce în ce mai întâlniți – atât în cazul restaurantelor, cât și al magazinelor online. Numărul este în continuă creștere, ceea ce conferă avantaje semnificative sectorului economic, dar și evoluției companiilor. Societatea românească este empatică și adaptată trendurilor, iar asiaticii aleg România pentru speranța ridicată de viață, dar și pentru condițiile facile de muncă. Salariile sunt mult mai mari aici, dar și oportunitățile de dezvoltare profesională. 

Optează și tu pentru personal asiatic și bucură-te de avantajele pe care le oferă pe termen lung!

Related posts

Deschide chatul
Contactează-ne direct pe WhatsApp!
Salutare! Cu ce informații te putem ajuta?